Laatste nieuws

PharmaPartners & Spryng reduceren no-shows

Gezondheidszorg
PharmaPartners & Spryng reduceren no-shows

Minder no-show, optimale bezetting en lagere kosten door de SMS afspraak herinnering service bij huisartsenpraktijken

Een simpel, kort SMS-bericht om patiënten te herinneren aan hun huisartsafspraak voorkomt dat afspraken vergeten worden en dat kostbare tijd van huisartsen verloren gaat. PharmaPartners ontwikkelde de SMS Afspraak Herinnering Service om huisartsenpraktijken te ondersteunen bij het informeren van hun patiënten. Hiervoor werkt PharmaPartners samen met Spryng. Het resultaat? Minder no-show, lagere kosten, gestroomlijnde werkprocessen en een optimale bezettingsgraad. 

Spryng begon vijftien jaar geleden met het minimaliseren van no-shows in de gezondheidszorg met behulp van eenvoudige SMS-reminders. Naomi Vonk, Business Development Manager bij Spryng, weet precies welke voordelen de SMS Afspraak Herinnering Service van PharmaPartners heeft. Naomi: “In de zorg kan een SMS-reminder een groot verschil maken. Door het versturen van een herinnering besparen zorgverleners kosten en optimaliseren ze hun werkprocessen. Zorgverleners werken efficiënter dankzij de SMS Afspraak Herinnering Service.” 

PharmaPartners en Spryng sloegen in 2018 de handen ineen om ook Medicom-gebruikers te laten profiteren van SMS-reminders van Spryng door de ontwikkeling van de SMS Afspraak Herinnering Service.

Eenvoudig aan de slag

De SMS Afspraak Herinnering Service is een module die PharmaPartners speciaal ontwikkelde voor Medicom-gebruikers. Een koppeling met de huisartsagenda en de 06-nummers van patiënten zorgt ervoor dat patiënten automatisch herinnerd worden aan hun afspraak. Naomi: “Zorgverleners hebben er na de installatie geen omkijken meer naar. De huisartsenpraktijk kan zelf de gewenste tekst eenvoudig instellen en de afzender kiezen, bijvoorbeeld de naam van de praktijk.” 

De SMS Afspraak Herinnering Service is ontwikkeld om huisartsenpraktijken te ondersteunen bij het patiëntcontact. Naomi: “De herinnering biedt de patiënt de kans de afspraak nog te wijzigen of te annuleren. De huisartspraktijk kan op deze manier de bezettingsgraad gericht aanpassen en een passende planning maken. Doordat mensen hun afspraken niet meer vergeten, hoeven deze niet nogmaals ingepland te worden. Dit voorkomt eindeloze wachtlijsten. Al met al kunnen huisartsen hun tijd beter indelen. Natuurlijk bespaar je zo ook veel kosten.”

Het afgelopen jaar heeft volgens Naomi extra bewezen dat digitalisering binnen de zorg een steeds urgenter onderwerp is. “Tijdens de coronapandemie moesten we meer afstand houden en de druk op de zorg nam sterk toe. De SMS Afspraak Herinnering Service van PharmaPartners pakt ook deze problemen aan. Een SMS om de tijd van een afspraak te bevestigen zorgt ervoor dat patiënten niet te vroeg of te laat komen. De drukte in wachtkamers is hierdoor beter te reguleren. Zo’n SMS wordt automatisch verzonden dus huisartsassistenten hoeven hier geen tijd voor in te plannen. Tijdens de pandemie werd het product ook ingezet om extra informatie over de corona-maatregelen te delen met patiënten en om de vaccinatie-afspraak bij de huisarts te bevestigen.” 

Een waardevol communicatiemiddel

Hoewel SMS al meer dan dertig jaar bestaat, is het volgens Naomi nog altijd een zeer effectief medium. “Tegenwoordig ontvangt iedereen dagelijks veel mails. Daardoor verdwijnt een afspraakbevestiging per mail al snel in de dagelijkse stroom, of belandt in de spam. Een telefonische bevestiging is voor zorgmedewerkers te tijdrovend. Een SMS valt op in onze dagelijkse communicatiestroom omdat we er tegenwoordig niet zoveel gebruik van maken in ons privéleven. De meeste mensen communiceren via WhatsApp. Dat de SMS opvalt, is ook terug te zien in de cijfers. 98% van de via SMS verstuurde afspraakherinneringen wordt geopend, meestal al binnen drie minuten na ontvangst.” 

PharmaPartners heeft gekozen voor een samenwerking met Spryng omdat Spryng de specialist is in SMS-service binnen de zorg. Naomi: “Bijna alle ziekenhuizen in de Benelux maken gebruik van onze services. Wij zijn als enige SMS provider in Europa ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd. De beveiliging en veiligheid van de klantgegevens is bij Spryng 100% volgens de AVG-richtlijnen. Ook hebben we al jaren ervaring binnen deze sector. We weten dat de SMS Afspraak Herinnering Service een groot verschil maakt binnen de huisartsenzorg.”

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in een SMS service voor uw praktijk? Of heeft u al SMS service maar wilt u hier meer uithalen? Spryng inventariseert vrijblijvend uw situatie en wensen. Zodat we samen een plan kunnen maken voor een soepel communicatiesysteem waarmee uw praktijk én uw patiënten geholpen zijn! Of probeer alvast zelf de SMS service uit, met een gratis testaccount bij Spryng. Dat kan via deze link. Nog vragen? Laat het ons weten, ons team komt direct in beweging en bekijkt uw specifieke situatie en mogelijkheden. Want het is ons doel om de zorg soepeler te laten verlopen met SMS services. 

Deel deze Spryng posts

Meer nieuws