Als u onze blogs volgt, weet u waarschijnlijk al lang wat de positieve effecten zijn voor het terugdringen van het aantal ‘no-shows’ in de zorg. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor het zorgpersoneel. Met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is dat belangrijker dan ooit. Onderzoek van studenten Logistiek van de Breda University of Applied Science bracht onlangs goed nieuws op dit vlak. Er werd namelijk aangetoond dat met een gerichte aanpak het aantal no-shows in de zorg nog verder kan worden verlaagd.
Wat is een no-show?
Een ‘no-show’ is een patiënt die niet op de afspraak verschijnt en zich ook niet heeft afgemeld, om wat voor reden dan ook. Zo’n no-show is voor een ziekenhuis natuurlijk altijd vervelend. Onbenutte capaciteit van onder andere personeel en apparatuur, extra administratief werk, langere wachttijden zijn slechts enkele negatieve effecten ervan. En dan hebben we de onnodige extra kosten nog niet genoemd. Maar een afspraak missen kan ook zorgschade bij patiënten geven, bijvoorbeeld door het noodgedwongen uitstellen van de behandeling met alle gevolgen van dien. Kortom, niemand is gebaat bij een no-show. Hoe lager dit aantal is, hoe beter (voor iedereen).
Hoe laat je het aantal no-shows in de zorg dalen?
In Nederland is het aantal no-shows binnen poli-afspraken gemiddeld 4 procent. Dat lijkt niet zoveel maar de kosten van deze no-shows bedragen toch al snel enkele honderden miljoenen (!) euro’s per jaar. Er is ook goed nieuws: het aantal no-shows daalt de laatste jaren al flink, onder meer door het gebruik van SMS als afspraakherinnering. Maar de onderlinge verschillen tussen ziekenhuizen en poli’s blijven groot. Reden voor tweedejaars studenten van de opleiding Logistiek van BUas (Breda University of Applied Sciences) om zich hierin te verdiepen. Zij onderzochten de ‘no-shows’ op de poli’s van twee locaties van het Bravis ziekenhuis.
Onderzoek ‘no-shows’ geeft opvallende resultaten
De studenten hebben in hun onderzoek het aantal en soort no-shows geanalyseerd. Uit de analyse bleek onder meer dat de meeste no-shows bij herhalingsafspraken voorkomen en dat er een opvallend verschil is tussen mannen en vrouwen, soorten specialismen en ouderen en jongeren. De meeste no-shows kwamen voor in de categorie 51-60 jaar.
Om het aantal no-shows verder te verlagen is het belangrijk dat de poli’s afspraken met patiënten minder ver vooruitplannen, zo bleek uit het onderzoek. Ook het zelf kiezen van een tijdstip door de patiënt draagt bij aan een lagere no-show. Daarnaast zorgt het versturen van een SMS (als reminder) voor een grote no-show reductie. Dat wisten wij bij Spryng natuurlijk al langer – wij werken als sinds onze oprichting voor zorginstellingen. Maar dit onderzoek onderstreept het effect van de SMS service voor afspraakherinneringen weer eens. Het belang ervan moeten we dus niet onderschatten.
SMS versturen extra nuttig tijdens coronacrisis
Ook nu, in deze hectische tijd van de uitbraak van het coronavirus, krijgen veel mensen te maken met afspraken die afgezegd of verplaatst worden door het ziekenhuis of de specialist. Dat is natuurlijk logisch, omdat de zorginstellingen hun ruimte en personeel zoveel mogelijk beschikbaar moeten houden om een groot aantal mensen met ernstige coronaklachten te kunnen behandelen. Maar hoe communiceer je dit op een persoonlijke en vriendelijke manier? En hoe weet je zeker dat de patiënt toch niet naar het ziekenhuis komt?
Een SMS service, die met één simpele SMS API op de bestaande software van de zorginstelling kan worden geïnstalleerd, biedt uitkomst. En bespaart veel tijd en geld. Want met een SMS’je kun je niet alleen een afspraakherinnering sturen. Je kunt SMS ook gebruiken om het afzeggen van een afspraak te bevestigen. Zodat mensen niet onnodig naar het ziekenhuis afreizen. Door een SMS te versturen over lopende, afgezegde of nieuwe afspraken, communiceert u vriendelijk, veilig en snel. En houdt u uw patiënten op de hoogte en tevreden.
No-show verlagen, ook in andere sectoren
Een SMS versturen om patiënten te herinneren aan hun afspraak werkt natuurlijk niet alleen goed voor zorginstellingen. Ook horecabedrijven, ondernemers zoals kappers, bezorgdiensten en verhuurbedrijven besparen veel kosten als ze SMS inzetten om afspraken te bevestigen. En de klanten? Die ervaren het unaniem als een extra service. Terecht, want met zo’n SMS’je word je op een persoonlijke en vriendelijke manier aan een afspraak herinnerd.
Dé SMS service provider van Nederland
Bent u benieuwd wat SMS versturen om het aantal no-shows terug te dringen voor uw organisatie kan betekenen? Of wilt u meer weten of andere mogelijkheden die SMS te bieden heeft voor u en uw cliënten? Neem gerust even contact met ons op. Dan bespreken we samen – geheel vrijblijvend – alle mogelijkheden. Bellen kan ook (020 770 30 05). Of stuur een SMS of mailtje naar onze CEO Marc Rottinghuis (marc@spryng.nl).