Laatste nieuws

Minder ‘no-shows’ in ziekenhuizen: nu nóg belangrijker

Gezondheidszorg
Minder ‘no-shows’ in ziekenhuizen: nu nóg belangrijker

Als u onze blogs volgt, weet u waarschijnlijk al lang wat de positieve effecten zijn voor het terugdringen van het aantal ‘no-shows’ in de zorg. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor het zorgpersoneel. De tijd van zorgpersoneel, en ook van patiënten is kostbaarder dan ooit. Onderzoek van studenten Logistiek van de Breda University of Applied Science bracht onlangs goed nieuws op dit vlak. Er werd namelijk aangetoond dat met een gerichte aanpak het aantal no-shows in de zorg nog verder kan worden verlaagd. Heb je geen tijd om dit artikel te lezen? Kijk onderaan de blog een korte video die het artikel samenvat.

Wat is een no-show?

Een ‘no-show’ is een patiënt die niet op de afspraak verschijnt en zich ook niet heeft afgemeld, om wat voor reden dan ook. Zo’n no-show is voor een ziekenhuis natuurlijk altijd vervelend. Onbenutte capaciteit van onder andere personeel en apparatuur, extra administratief werk, langere wachttijden zijn slechts enkele negatieve effecten ervan. En dan hebben we de onnodige extra kosten nog niet genoemd. Maar een afspraak missen kan ook zorgschade bij patiënten geven, bijvoorbeeld door het noodgedwongen uitstellen van de behandeling met alle gevolgen van dien. Kortom, niemand is gebaat bij een no-show. Hoe lager dit aantal is, hoe beter (voor iedereen).

Hoe laat je het aantal no-shows in de zorg dalen?

In Nederland is het aantal no-shows binnen poli-afspraken gemiddeld 4 procent. Dat lijkt niet zoveel maar de kosten van deze no-shows bedragen toch al snel enkele honderden miljoenen (!) euro’s per jaar. Er is ook goed nieuws: het aantal no-shows daalt de laatste jaren al flink, onder meer door het gebruik van SMS als afspraakherinnering. Maar de onderlinge verschillen tussen ziekenhuizen en poli’s blijven groot. Reden voor tweedejaars studenten van de opleiding Logistiek van BUas (Breda University of Applied Sciences) om zich hierin te verdiepen. Zij onderzochten de ‘no-shows’ op de poli’s van twee locaties van het Bravis ziekenhuis.

Onderzoek ‘no-shows’ geeft opvallende resultaten

De studenten hebben in hun onderzoek het aantal en soort no-shows geanalyseerd. Uit de analyse bleek:

  • De meeste no-shows komen bij herhalingsafspraken voor
  • Er is een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen, soorten specialismen en ouderen en jongeren.
  • De meeste no-shows kwamen voor in de categorie 51-60 jaar.

Deze analyse geeft professionals in de gezondheidszorg de perfecte inzichten om SMS gericht uit te proberen en te kijken hoe effectief het is. Om het aantal no-shows verder te verlagen is het belangrijk dat de poli’s afspraken met patiënten minder ver vooruitplannen, zo bleek uit het onderzoek. Ook het zelf kiezen van een tijdstip door de patiënt draagt bij aan een lagere no-show. Daarnaast zorgt het versturen van een SMS (als reminder) voor een grote no-show reductie. Dat wisten wij bij Spryng natuurlijk al langer – wij werken als sinds onze oprichting voor zorginstellingen. Erasmus MC, een ziekenhuis gevestigd in Nederland, zegt dit: "Het versturen van SMS als afspraakherinnering minimaliseert 'no-shows' met minimaal 70%. Daarnaast ervaren patiënten dit als een fantastische service." Dit onderzoek onderstreept het effect van de SMS service voor afspraakherinneringen weer eens. Het belang ervan moeten we dus niet onderschatten.

Vermijd miscommunicatie met SMS

Een SMS service, die met één simpele SMS API op de bestaande software van de zorginstelling kan worden geïnstalleerd, biedt uitkomst. En bespaart veel tijd en geld. Want met een SMS’je kun je niet alleen een afspraakherinnering sturen. Je kunt SMS ook gebruiken om het afzeggen van een afspraak te bevestigen. Zodat mensen niet onnodig naar het ziekenhuis afreizen. Door een SMS te versturen over lopende, afgezegde of nieuwe afspraken, communiceert u vriendelijk, veilig en snel. En houdt u uw patiënten op de hoogte en tevreden. 

No-show verlagen, ook in andere sectoren

Een SMS versturen om patiënten te herinneren aan hun afspraak werkt natuurlijk niet alleen goed voor zorginstellingen. Ook horecabedrijven, ondernemers zoals kappers, bezorgdiensten en verhuurbedrijven besparen veel kosten als ze SMS inzetten om afspraken te bevestigen. En de klanten? Die ervaren het unaniem als een extra service. Terecht, want met zo’n SMS’je word je op een persoonlijke en vriendelijke manier aan een afspraak herinnerd. 

Dé SMS service provider van Nederland

Ben je benieuwd wat het versturen van SMS om het aantal no-shows te verminderen voor jouw organisatie kan betekenen? Wilt u meer weten of andere mogelijkheden ontdekken die SMS voor u en uw klanten te bieden heeft? Neem dan gerust contact met ons op. We bespreken samen - geheel vrijblijvend - alle mogelijkheden. U kunt ons ook bellen op +31 20 770 30 05. Of stuur een e-mail naar info@spryng.nl

Video samenvatting: Minder no-shows in ziekenhuizen

Deel deze Spryng posts

Meer nieuws