Laatste nieuws

Wat is SMS grey routing en waarom is het schadelijk?

Beveiliging & Privacy
Wat is SMS grey routing en waarom is het schadelijk?

Wanneer de budgetten krap zijn, kunnen goedkopere bulk SMS-tarieven aantrekkelijk lijken. Discount SMS-aanbieders maken vrijwel altijd gebruik van grey routing en kunnen uiteindelijk veel tijd en geld verspillen. In sommige gevallen kunnen grey routes jouw merk zelfs fors beschadigen. Hoe zit dat eigenlijk? 

Grey routes worden ook wel black market routes genoemd en zijn twijfelachtig legaal. Zakelijke SMS-berichten die via een grey route worden verzonden zijn over het algemeen goedkoper, maar brengen serieuze risico’s met zich mee. SMS-berichten via black market routes worden doorgaans geleverd zonder belangrijke garanties zoals timing, bewijs van ontvangst of snelheid van levering. Bovendien valt ontvangersdata vaak ten prooi aan cybercriminelen. Was dat die paar euro goedkoper daadwerkelijk waard? 

Wat zijn grey routes?

Zakelijk SMS-verkeer, of A2P (application-to-person) verkeer wordt gewoonlijk verzonden in overeenstemming met de protocollen van het hostnetwerk. Als A2P-berichten internationaal worden gerouteerd via kanalen die geen leveranciersovereenkomst met de operatoren hebben, worden de hosts niet gecompenseerd voor hun diensten en is er weinig toezicht op de beveiliging van de berichten of de kwaliteitscontrole.

Grey routes (in tegenstelling tot directe of ‘witte routes’) brengen telecommunicatienetwerken in de war door berichten tijdens het traject van verzender en ontvanger tussen verschillende netwerken te laten stuiteren om de herkomst van het bericht te maskeren. 

Dit is hoe het in de praktijk werkt: een bericht heeft zijn oorsprong in Nederland en is bestemd voor een ontvanger – opnieuw in Nederland, dus binnen de landsgrenzen én binnen de Europese Unie (EU). Maar in plaats van rechtstreeks van de verzender naar de ontvanger te worden gestuurd, wordt het bericht via andere overzeese netwerken over de hele wereld verstuurd om uiteindelijk weer terug in Nederland te worden afgeleverd tegen lagere kosten. De SMS neemt dus in de praktijk een behoorlijke ‘omweg’ om zo goedkoper op de eindbestemming te komen. Door deze omweg komt gemiddeld tot wel 70% van de berichten vaak niet eens aan, zonder dat je dat als verzender door hebt.

Hoewel het gebruik van grey routes technisch gezien niet illegaal is, is het onethisch omdat de verzender hierdoor de interconnectiekosten tussen de betrokken netwerken niet hoeft te betalen. Grey routing maakt gebruik van een dienst die oorspronkelijk was bedoeld voor reizigers om hun telefoon vrij te kunnen gebruiken in het buitenland en was nooit bedoeld voor zakelijk gebruik of voor bulk messaging.

Nadelen van SMS versturen via grey routing

Grey routes lijken prijstechnisch aantrekkelijk in vergelijking met een offerte van een leverancier die bewust de keuze maakt om alleen directe routes te gebruiken. Maar er zijn duidelijke zwakke plekken in aanbieders van grey routes waardoor die reputatie zou kunnen schaden – en de klanten waarmee u in de eerste plaats wilt communiceren van u zou kunnen vervreemden.

Persoonsgegevens door grey routing blootgesteld aan onnodige risico’s

Grey routes zijn vanuit het oogpunt van informatiebeveiliging een groot risico. De nummers van de ontvangers en de inhoud van berichten zijn gemakkelijk toegankelijk. Ook kunnen fraudeurs de gegevens verkopen of gebruiken om spam of phishing sms-berichten te versturen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Spryng enkel gebruik maakt van directe routes. Spryng is ISO 27001 én NEN 7510 gecertificeerd, wat ervoor zorgt dat wij altijd bovenop informatiebeveiliging van ons en onze klanten zitten.

Vertraagde SMS-berichten

SMS-berichten die via grey routes worden verzonden, kunnen vastlopen en vertraging oplopen; zij kunnen ook verloren gaan en nooit de beoogde ontvanger bereiken. 

Grey routing betekent lage ROI voor marketing en sales campagnes

Als u 10.000 berichten via grey routes verstuurt en 50% mislukt, betekent dit dat slechts 5.000 berichten worden afgeleverd. Als de gemiddelde winst €25,- per verkoop is en 10% van de SMS-berichten worden omgezet in verkoop, betekent dit dat de verloren inkomsten €12.500,- zijn. Numbers don’t lie! 

Grey routes geven geen status van SMS-berichten

Er is een volledig gebrek aan traceerbaarheid en uiteindelijk kunt u als zakelijke verzender niet weten of uw bericht ooit is ontvangen, aangezien er geen ontvangstbewijzen zijn.

Aangezien grey routes neerkomen op een aanzienlijk inkomstenverlies voor de operatoren, worden zij door de host-netwerken afgesloten zodra zij worden geïdentificeerd. Het gevolg is dat SMS-berichten in dit geval gewoon verloren gaan.

Waarom kiezen voor directe of witte routes?

Als u veel SMS-berichten verstuurt is het verstandig om te kiezen voor een SMS-leverancier zoals Spryng. Spryng werkt uitsluitend samen met telecommunicatieproviders met directe routes. SMS versturen via white routing heeft de volgende voordelen:

  • Veiligheidsgarantie en bescherming van de klant tegen spam en kwaadaardige inhoud
  • Gegarandeerde snelheid (cruciaal voor authenticatieverkeer)
  • Hoge delivery rate
  • Betrouwbaarheid en echte afzender-ID’s
  • Vermijding van dubbele berichten
  • Inzicht in afleverstatistieken van berichten

Ontdek de kracht van SMS voor authenticatie, afspraakherinneringen, marketingcampagnes en meer. Claim je gratis test-credits en maak geheel vrijblijvend een account aan bij Spryng.

Deel deze Spryng posts

Meer nieuws