Laatste nieuws

De psychologie achter SMS marketing: Waarom is SMS zo effectief?

Marketing
De psychologie achter SMS marketing: Waarom is SMS zo effectief?

SMS-marketing is een enorm krachtige marketingtactiek vanwege de sterk verslavende dopamine die het activeert in onze hersenen, resulterend in een ongelooflijk openingspercentage van 98%. Mensen ontvangen elke dag zoveel berichten op platforms zoals Messenger, WhatsApp en Snapchat. Bovendien ontvangen ze dagelijks tonnen e-mails. Hierdoor is het moeilijk opgemerkt te worden als merk. Het feit dat mensen hun SMS niet vaak controleren, biedt eigenlijk de perfecte kans.

Omdat het ontvangen van een daadwerkelijk tekstbericht niet vaak voorkomt, zullen mensen onmiddellijk geneigd zijn om te zien waar het over gaat wanneer het op hun scherm verschijnt. Dit creëert een uitstekende kans voor marketeers om op een diepgaand persoonlijk niveau met hun publiek te communiceren, resulterend in verhoogde betrokkenheid en uiteindelijk verkoop. In dit artikel zullen we ingaan op waarom SMS zo effectief is vanuit een psychologisch perspectief, en hoe het op de juiste manier te gebruiken.

Waarom steeds meer marketeers hun budgetten inzetten op SMS

SMS-marketing draait helemaal om het bereiken van klanten waar ze zich bevinden - op hun telefoons - en het bieden van momenten van plezier en voldoening die ervoor zorgen dat ze steeds weer terugkomen voor meer. Marketeers kunnen het volledige potentieel van SMS ontgrendelen door de neurowetenschap erachter te begrijpen en slimme benaderingen te gebruiken om zakelijk succes te genereren terwijl ze langetermijnrelaties met hun publiek opbouwen.

In dit digitale tijdperk ontvangen mensen meer dan 120.000 triggers PER DAG. Ter vergelijking: dit is dezelfde hoeveelheid triggers die mensen van 100 jaar geleden in een heel jaar ontvingen. Het is logisch dat het steeds moeilijker wordt om mensen te bereiken, vooral als marketeer. Daarom is SMS zo'n krachtig middel. Het is een communicatiekanaal dat uw bericht op een persoonlijke manier levert, terwijl het kostenefficiënt blijft. Met de SMS- en WhatsApp-platforms van Spryng kunt u het aankoopproces optimaliseren door iedereen tegelijk te bereiken en communicatie te stroomlijnen.

Maar de waarde ervan gaat verder dan alleen gemak, omdat het aansluit bij onderliggende psychologische principes die menselijk gedrag sturen. Het begrijpen van deze principes, met name het belang van dopamine en emotionele triggers, kan de effectiviteit van SMS-marketinginitiatieven aanzienlijk verbeteren.

SMS als een snel communicatiekanaal

Stel je dit voor: Je scrollt blindelings door je social media pagina wanneer het bekende gezoem van je telefoon je focus doorbreekt. Als je opkijkt, ben je verrast om een sms-bericht te zien van een kledingwinkel die je recent hebt bezocht. Je had overwogen om verschillende producten te kopen, maar twijfelde vanwege de kosten. Nu hebben ze contact met je opgenomen met een aantrekkelijk aanbod: een korting van 25% op je aankoop als je nu koopt. Plotseling flitsen ideeën voor een bijgewerkte garderobe door je hoofd, en je accepteert het aanbod gretig.

Hoe ben je van het bladeren op TikTok naar het veiligstellen van een nieuwe outfit gegaan in slechts enkele seconden? Het heeft allemaal te maken met het feit dat mensen eerder geneigd zijn om dingen gedaan te krijgen terwijl het nog nieuw en vers in hun gedachten is. Waarom SMS en niet bijvoorbeeld e-mail, vraag je je af? Mensen krijgen vaak geen meldingen voor e-mail of kijken gewoon over de jouwe heen door de enorme hoeveelheid andere e-mails die ze ontvangen, laat staan dat jouw e-mail in de spam terechtkomt. Met SMS kun je uniek zijn en de aandacht afleiden van andere merken.

Waarom geeft het menselijk brein de voorkeur aan snelle communicatievormen?

1. Kortere spanningsboog: In het digitale tijdperk van vandaag zijn de spanningsbogen van mensen gekrompen tot acht seconden, minder dan die van een goudvis. Onze afhankelijkheid van mobiele telefoons, instant messaging-apps en voortdurende toegang tot gegevens dragen allemaal bij aan deze situatie.

2. Passend binnen de grenzen van de spanningsboog: SMS-berichten zijn ideaal voor onze beperkte spanningsbogen, omdat ze slechts enkele seconden nodig hebben om te lezen en te begrijpen. Dit maakt ze uitstekend geschikt om de aandacht te trekken in een wereld waar elke seconde waardevol is.

3. Associatie met positiviteit: SMS-berichten worden van nature geassocieerd met goede relaties met vrienden en familie. Het gebruik van deze positieve associatie in SMS-marketing kan ontvangers motiveren om met uw bedrijf te communiceren.

Het effect van SMS op het menselijk brein

Het eenvoudige geluidje van een nieuw bericht zet een dopamine signaal in onze hersenen in gang, waardoor we in anticipatie naar onze telefoons grijpen. Het is dan ook geen verrassing dat 1 op de 3 mensen hun tekstbericht meldingen binnen één minuut controleert na het ontvangen van een bericht, waarbij tekstberichten alle andere apps overtreffen qua frequentie van gebruik. Dopamine, ook wel bekend als de "feel-good" neurotransmitter, is essentieel voor de effectiviteit van SMS-marketing. Elke succesvolle interactie, of het nu een reactie, een like of delen is, veroorzaakt een dopamine afgifte in de hersenen. Deze neurotransmitter is verbonden met beloning en motivatie, en moedigt actief mensen aan om vervulling na te streven.

Rationele versus emotionele overtuiging

Rationele versus emotionele overtuiging

Door een goed begrip van de psychologie die ten grondslag ligt aan succesvol SMS'en, kunnen bedrijven SMS-campagnes ontwerpen die hun doelgroep boeien, actie stimuleren en blijvende loyaliteit bevorderen. SMS-marketing heeft het vermogen om significante reacties te genereren en bedrijfssucces te stimuleren door verschillende strategieën toe te passen, waaronder het gebruik van op dopamine gebaseerde nieuwsgierigheid en emotionele triggers. Succes met elk instrument is afhankelijk van uw vermogen om het te begrijpen, aan te passen en er het meeste uit te halen.

Overtuiging in marketing komt voornamelijk in twee vormen: rationeel en emotioneel. Hoewel we graag denken dat we logische wezens zijn, is de waarheid dat emoties onze beslissingen sterk beïnvloeden, en logica volgt vaak om die conclusies te ondersteunen.

Het gebruik van zowel emotionele als rationele toepassingen kan zeer succesvol zijn in het grijpen van de interesse van klanten in de wereld van SMS-marketing, waar communicatie snel en persoonlijk is.

Rationele overtuiging

In tegenstelling tot emotionele overtuiging richt rationele overtuiging zich op het verstrekken van bewijs, logica en nuttige voordelen om de ontvanger van de waarde van het aanbod te overtuigen. Hoewel gevoelens mensen in eerste instantie kunnen aantrekken, bieden redelijke argumenten hen de rechtvaardiging die ze nodig hebben om een keuze te maken. De verwachte besparingen in het eerder genoemde voorbeeld bieden een logisch beroep, aangezien het een duidelijk, concreet voordeel is dat spreekt tot de rationele kant van de ontvanger.

Emotionele overtuiging

Door in te spelen op de emoties en verlangens van de ontvanger, probeert emotionele overtuiging hen onmiddellijk te helpen de voordelen van het accepteren van het aanbod in te zien. Dit kan vooral effectief zijn in SMS-marketing, waar directe impact cruciaal is en de ruimte beperkt is. Iets in de trant van "Mis het niet!" Plaats vandaag nog uw bestelling en bespaar 50%. Krijg uw kortingen hier: "[link]". Door de kans om geld te besparen , spreekt het aan op de emoties van de ontvanger en creëert het een gevoel van urgentie en angst om iets te missen.

Tips om overtuigende berichten te maken met behulp van de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

Om echt een succesvolle campagne te creëren, moeten uw berichten voornamelijk gebaseerd zijn op de eerder genoemde 'emotionele overtuiging'. Marketeers kunnen deze emotionele beroepen combineren met rationele toepassingen die aansluiten bij ontvangers op meerdere niveaus. De emotionele toepassing is het belangrijkst omdat het de eerste nieuwsgierigheid en betrokkenheid opwekt, terwijl rationeel denken het besluitvormingsproces versterkt en de mogelijkheid tot conversie vergroot. 

The "godfather of influence", Dr. Robert Cialdini, heeft zeven overtuigende principes vastgesteld die kunnen worden gebruikt om effectieve SMS-campagnes te ontwikkelen.

 1. Wederkerigheid: Geef exclusieve beloningen om klanten aan te moedigen om iets terug te doen.
 2. Schaarste: Benadruk aanbiedingen met een beperkte geldigheid om een gevoel van urgentie te creëren.
 3. Autoriteit: Plaats aanbevelingen van betrouwbare bronnen om geloofwaardigheid op te bouwen.
 4. Sympathie: Personaliseer berichten om uw merk menselijker te maken en een verbinding met klanten tot stand te brengen.
 5. Sociaal bewijs: Neem testimonials en beoordelingen op om positieve ervaringen van anderen te laten zien.
 6. Consistentie: Moedig actie aan door aan te sluiten bij het eerdere gedrag van klanten.
 7. Eenheid: Betrek klanten door een gevoel van gemeenschap en verbondenheid te creëren.

Door deze principes toe te passen in uw SMS-berichten, kunt u effectief uw publiek betrekken en actie stimuleren. Vergeet niet om verschillende benaderingen te testen en de resultaten bij te houden om uw SMS-marketingstrategie in de loop van de tijd te verbeteren. Als marketeer hebt u echter niet altijd de tijd om telkens nieuwe en innovatieve manieren te bedenken om uw berichten samen te stellen. Daarom heeft Spryng 21 eenvoudige sjablonen gemaakt om u op weg te helpen.

--------------------------
In dit artikel hebben we 21 kant-en-klare sjablonen voor SMS gemaakt, met in gedachten de 7 overtuigende principes van Cialdini. Neem een kijkje! ready-to-use 21 templates for SMS 
--------------------------

Toepassen van tactieken in de praktijk

Het toepassen van de psychologie achter SMS-marketing in de praktijk als marketinginstrument

Met de principes van Cialdini in gedachten, zijn hier nog wat andere nuttige tips om te onthouden bij het samenstellen van uw berichten.

Plagen met informatie

Dopamine-gestuurde nieuwsgierigheid kan worden gestimuleerd door klanten stukjes informatie aan te bieden waarin ze geïnteresseerd zijn. Dit wekt opwinding op en moedigt degenen die het ontvangen aan om meer interactie te zoeken. SMS maakt gebruik van de directe aard van tekstberichten om gebruikers naar landingspagina's of andere platforms te leiden, waardoor snelle actie wordt aangemoedigd. Bijvoorbeeld een zin als: "Klik op de onderstaande link om een exclusieve sneak peak te krijgen en als eerste te weten wanneer het aan de wereld wordt onthuld!", kan uw klanten zich speciaal laten voelen en interesse opwekken.

Het creëren van loyaliteit en gewoonten

Naast directe betrokkenheid kan SMS-marketing merkloyaliteit en lange termijn gewoonten bevorderen. Bedrijven kunnen een diepe emotionele band opbouwen met hun publiek door SMS te integreren in verschillende klantcontact punten en hoogwaardige communicatie te leveren. Bijvoorbeeld door uw SMS te beginnen met "we waarderen uw loyaliteit en willen ervoor zorgen dat u zich altijd gewaardeerd voelt, daarom bieden we exclusieve kortingen van 20% speciaal voor u aan!", kan hun gevoel van loyaliteit jegens uw merk versterken.

Profiteren van verliesaversie

Een psychologische techniek die bekend staat als "verliesaversie" benadrukt de neiging van mensen om een hogere prioriteit te geven aan het voorkomen van verliezen dan aan het maken van winst. Door hun berichten te formuleren om van deze neiging te profiteren, kunnen marketeers een gevoel van urgentie creëren en actie stimuleren. Bijvoorbeeld, voeg in uw berichten zinnen toe als "Laatste kans!" en "Beperkte aanbiedingen!" om echt de nadruk te leggen op het gevoel van urgentie. Het is echter cruciaal om een balans te vinden en rekening te houden met de langetermijn verbinding met klanten. Overmatig vertrouwen op strategieën voor verliesaversie heeft namelijk het potentieel om loyaliteit en vertrouwen na verloop van tijd te verminderen.

Waar je op moet letten bij het maken van SMS-inhoud

 • De kunst van beknoptheid: Houd berichten kort, krachtig en gericht op waarde om de aandacht te trekken en ontvangers naar de gewenste actie te leiden.
 • Personalisatie: Ga verder dan alleen de voornaam: Maak gebruik van klantinformatie om op maat gemaakte aanbevelingen en aanbiedingen te sturen die een gevoel van unieke interactie aanmoedigen.
 • Zichzelf beschrijven: Verduidelijk de naam van uw bedrijf of groep in het bericht om het vertrouwen te vergroten.
 • Verzoek om feedback: bevorder communicatie door feedback te vragen en relevante herinneringen te geven.
 • Opt-in strategieën voor geïnformeerde toestemming: Creëer duidelijke opt-in procedures die abonnees informeren over de voordelen die ze zullen ontvangen en voldoen aan wettelijke vereisten.

Timing en analyses voor SMS-marketing

Respectvolle frequentie en timing: Om spam te voorkomen en een goed merkimago te behouden, vind een balans tussen de frequentie en timing van uw berichten.

Slimme publiekssegmentatie voor op maat gemaakte berichten: Gebruik publiekssegmentatie op basis van voorkeuren en acties om interacties te bieden die uiterst relevant zijn.

Houd analytics in de gaten: Volg campagnes met een bulk SMS-gateway en breng indien nodig wijzigingen aan.

Ontdek wat SMS via Spryng voor u kan betekenen

Kortom, SMS-marketing is een van de meest effectieve manieren om de aandacht van uw klanten te trekken vanwege de onderliggende psychologische aspecten. Marketeers kunnen berichten maken die aanspreken op emoties en nieuwsgierigheid. Door gepersonaliseerde aanbiedingen en waardevolle content aan te bieden, bouwen ze sterke relaties op met klanten.

SMS bereikt mensen rechtstreeks op hun telefoons, wat betere resultaten oplevert. Door psychologie te combineren met goede strategieën, kunnen marketeers SMS gebruiken als hun geheime wapen. Wilt u weten wat SMS voor uw bedrijf kan betekenen?

Bij Spryng kunt u een account aanmaken, gratis test credits ontvangen en voordat u het weet, kunt u binnen een dag uw eerste campagne versturen. Val op tussen de menigte en neem vandaag nog contact op met Spryng om te zien hoe onze platforms uw bedrijf ten goede kunnen komen! Bij het uitvoeren van grote SMS-marketing campagnes kan Spryng het zware werk gratis voor u uitvoeren. U levert ons eenvoudig een lijst met ontvangers en uw inhoud, wij adviseren u en regelen de rest.

Vraag hier uw prijs aan of maak hier een testaccount aan. We nemen graag contact met u op zonder enige verplichting.

Deel deze Spryng posts

Meer nieuws